Ενωτική πάλη ενάντια στο ευρώ και την ΕΕ ή ενδο-αριστερά αναθέματα;


Του Παναγιώτη Μαυροειδή

Θα περίμενε κανείς  ότι το ΚΚΕ που είχε επιμείνει με  σταθερότητα, αλλά και με κόστος, σε έναν αντιΕΕ προσανατολισμό, θα διεκδικούσε σήμερα έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στην  διαμόρφωση ενός αντιΕΕ ρεύματος.Αντίθετα, αφαίρεσε το αίτημα  της αποδέσμευσης από τον παρόντα πολιτικό χρόνο και το  μετέθεσε σε καθήκον ‘’που θα λύσει η λαϊκή εξουσία’’. Όχι άδικα ο Α. Τσίπρας διαπίστωσε στην πρόσφατη συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ μετακίνηση του ΚΚΕ και προσέγγιση  με το  ΣΥΡΙΖΑ  στα θέματα της Ευρώπης.


Το ΚΚΕ έχει αναγάγει σε προϋπόθεση πάλης με την ΕΕ την πλήρη ιδεολογική και πολιτική ταύτιση με το σοσιαλισμό και μάλιστα στην εκδοχή ‘’του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε’’,  με έμφαση στην περίοδο Στάλιν. Στην περίπτωση του ευρώ, τα καλέσματα συμπόρευσης ‘’ακόμη κι αν δεν υπάρχει πλήρης συμφωνία’’,  έχουν λησμονηθεί.
Σε αυτό το πνεύμα,  πρόσφατο δημοσίευμα πολεμικής απέναντι στην ‘’Πρωτοβουλία ενάντια στην ΕΕ και το Ευρώ’’ στο Ριζοσπάστη (27.7.2011), αναλώνεται σε  στείρα πολεμική. Δεν θα απαντήσουμε σε αστειότητες του ανώνυμου συντάκτη  για το αν ‘’τώρα κατάλαβε το ΝΑΡ ότι η ΕΕ είναι κακή’’.  Ας σκεφτούμε αυτή τη λογική με όρους κοινωνίας: Πάει μπροστά την λαϊκή αφύπνιση και αντίσταση το να κατακεραυνώνει κανείς αυτούς που εγκαταλείπουν τις αυταπάτες για την ΕΕ ‘’επειδή δεν το έκαναν νωρίτερα’’; Ακόμη ακόμη, θα ήταν κέρδος άραγε αν ο ευρωπαϊσμός ήταν ακλόνητος στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ;
Η  μάχη ενάντια στην πολιτική ΠΑΣΟΚ και τρόϊκα, πρέπει να μπολιαστεί με την αντίθεση σε ΕΕ και ευρώ. Η έξοδος από την ΕΕ, είναι όρος σωτηρίας των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων και επιβίωσης του λαού. Είναι προϋπόθεση για την υπεράσπιση του δημοκρατικού δικαιώματος του λαού να επιβάλει τη θέληση του για την πορεία της χώρας στην οποία ζει, χωρίς υποθήκευση και ιδιωτικοποίηση της. Είναι δρόμος για την επαναστατική τομή και την αντικαπιταλιστική διεθνοποίηση.
Σε αυτήν την πορεία που  θα ενώνει την αριστερά με τις αγωνίες του  λαού, μέσα στην κοινή δράση, η διαφορετικότητα στις αντιλήψεις δε θα είναι στοιχείο αλληλο-απαξίωσης αλλά πλούτος και πλεονέκτημα. Εδώ θα κριθεί το ΝΑΡ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ, οι πάντες. Και ο λαός την ώρα της κρίσης, είναι αυστηρός…

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: