Ο Παπανδρέου έκοψε τους φοιτητές! Φοβούνται τρία λεπτά αλήθειας από τους αγωνιζόμενους


Των  Θάνου Ανδρίτσου και Κώστα Προμπονά

O Η. Μόσιαλος παραδέχτηκε ότι υπήρξε παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού για να μην ακουστεί ούτε για ένα λεπτό η φωνή των αγωνιζόμενων φοιτητών!

Κυριακή 25 Οκτώβρη, ώρα 9.00. Αρχίζει το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ.

Ο παρουσιαστής Προκόπης Δούκας ξεκινά με τις πρώτες φράσεις και όλα δείχνουν ότι θα ακολουθήσουν μερικά λεπτά της καθημερινής μανιέρας των ΜΜΕ.

Οι αγορές, οι πιέσεις της τρόικα, οι απειλές του Βενιζέλου, οι συντεχνίες κ.α.

Όμως λίγα δευτερόλεπτα αργότερα κάποιες φωνές ακούγονται στο βάθος, ο ψύχραιμος δημοσιογράφος λοξοκοιτάζει, ένα δεύτερο άτομο μπαίνει στο πλάνο και ξαφνικά σκοτάδι, διαφημίσεις και επανάληψη Μάγια Τσόκλη.

Φοβούνται τρία λεπτά αλήθειας από τους αγωνιζόμενους

Τι συνέβη, αναρωτήθηκαν οι τηλεθεατές του δημόσιου, υποτίθεται, κυβερνητικού στην πραγματικότητα, καναλιού; Μερικές δεκάδες φοιτητές, με άψογο σε οργάνωση και αιφνιδιαστικό τρόπο, είχαν εισβάλλει στο στούντιο της ΝΕΤ, απαιτώντας να προβληθεί ένα μήνυμά τους προς τον ελληνικό λαό. Η διοίκηση της ΕΡΤ απευθείας ακυρώνει το δελτίο και φωνάζει τους πραγματικούς φίλους της κυβέρνησης· κλούβες, διμοιρίες ΜΑΤ και ΔΙΑΣ. Όμως πια είναι αργά, γιατί έξω από το ραδιομέγαρο βρίσκονται πια και οι άλλοι φίλοι· του κινήματος. Εκατοντάδες άτομα μέσα σε λίγα λεπτά βρίσκονται αλληλέγγυοι στηρίζοντας όσους βρίσκονται μέσα ενάντια σε πιθανή βίαιη αστυνομική επέμβαση. Οι ώρες περνούν και ένας ατέρμονος κύκλος διαπραγματεύσεων λαμβάνει χώρα.

Για περισσότερες από τέσσερις ώρες η διοίκηση της κρατικής τηλεόρασης αρνιόταν να παίξει το μήνυμα. Ένας ολόκληρος θίασος από διορισμένους διευθυντάδες με επικεφαλής το διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ Λ. Ταγματάρχη, υποσχόταν σε όλους τους τόνους, στο «λόγο της τιμής του», ότι οι δηλώσεις θα παιχτούν στο δελτίο των 12 και οι παρευρισκόμενοι όφειλαν να τους εμπιστευτούν και να αποχωρήσουν. Μάλλον θα νόμισε ότι οι νέοι είχαν προλάβει τις ραδιοφωνικές φάρσες του και θα γέλαγαν τουλάχιστον με τα αστεία του. Με αποφασιστικότητα οι φοιτητές αρνήθηκαν τις ψεύτικες υποσχέσεις και απαίτησαν να τους δοθεί επιτέλους ο λόγος. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε ποτέ καθώς οι μάσκες της ανεξάρτητης ενημέρωσης έπεσαν και μάλιστα με την παραδοχή από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Η. Μόσιαλο ότι υπήρξε παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού για να μην ακουστεί ούτε για ένα λεπτό η φωνή των αγωνιζόμενων φοιτητών! Τελικά μετά τη μιάμιση το βράδυ οι αγωνιζόμενοι μαζί με εκατοντάδες άλλους αποχώρησαν με πορεία στους δρόμους της πόλης και νικηφόρο παλμό.

Τέτοια είναι η κατάντια της σύγχρονης χούντας. Παραδέχονται με ευκολία που θα ζήλευαν τα πιο αυταρχικά καθεστώτα ότι ο πρωθυπουργός λογοκρίνει τις ειδήσεις! Στη σύγχρονη ΥΕΝΕΔ δε χωράνε ούτε τρία λεπτά αλήθειας. Τρέμουν στην εικόνα όσων αντιδρούν. Και καλά κάνουν, αν και μάλλον δεν υπολόγισαν σωστά. Γιατί ο ελληνικός λαός μπορεί να μην είδε από την τηλεόραση το μήνυμα, αλλά εμψυχώθηκε και στήριξε ολόψυχα την κίνηση αυτή, που έχει φτάσει σε δεκάδες χιλιάδες, εναλλακτικά μέσα στο διαδίκτυο. Και μάλιστα σε πολλές χώρες του κόσμου.

Και τι έλεγε το μήνυμα αυτό; Ότι ήρθε η ώρα να σπάσει η συνομωσία της σιωπής απέναντι στο φοιτητικό κίνημα. Εδώ και ένα μήνα η πλειοψηφία των σχολών τελεί υπό κατάληψη μετά από αποφάσεις που λαμβάνονται δημοκρατικά από τις μαζικότερες Γενικές Συνελεύσεις των τελευταίων ετών, στις οποίες κάθε εβδομάδα συμμετέχουν πάνω από 15.000 νέοι και νέες. Κάθε βδομάδα γίνονται πορείες με αποκορύφωμα την κινητοποίηση της περασμένης εβδομάδας. Αυτά δε ακούγονται ποτέ. Από την άλλη, οι «αγανακτισμένοι» Δαπίτες έχουν γίνει θαμώνες στα κανάλια, παρέα με αυλοκόλακες δημοσιογράφους, ανόητους μαϊντανούς, και κάθε αφηνιασμένο Δοξιάδη, Χωμενίδη κ.α. που από το θρόνο του υποτιθέμενου ανθρώπου του πνεύματος καλεί τον κόσμο να προσκυνήσει τον πραγματικό θεό· την αγορά, το ΔΝΤ και την κυβέρνηση.

Το αγωνιστικό και συγκινητικό μήνυμα απευθυνόταν σε όλη την κοινωνία. Στους μαθητές που κάνουν καταλήψεις στα σχολεία, στους εργαζόμενους που αγωνίζονται ενάντια στα νέα μέτρα λεηλασίας, σε ολόκληρη την κοινωνία που στενάζει από τη χούντα του μνημονίου. Και καλούσε σε κοινό αγώνα και πανκοινωνική εξέγερση απέναντι στη σύγχρονη οικονομική δικτατορία. Ε, δε χρειαζόταν και περισσότερο για να ταράξει τους κυβερνητικούς κύκλους.

Άλλωστε γνωρίζουν ότι πλέον δεν πείθουν κανένα. Τα μόνα όπλα που έχουν είναι η αστυνομία και τα ΜΜΕ, άλλοι στοχεύουν στο ψαχνό και άλλοι στο μυαλό. Έτσι, για τα κανάλια, όλοι οι αγώνες γίνονται από βολεμένες συντεχνίες υποκινούμενες από την Αριστερά, που στόχο έχουν να πλήξουν τη χώρα. Η κυβέρνηση που διέλυσε τον τόπο κατηγορείται για έλλειψη …αποφασιστικότητας. Κάθε βράδυ όλη η κοινωνία γελάει και κλαίει βλέποντας τα δελτία των κυρίαρχων μέσων.

Άλλα οι φοιτητές επέλεξαν να μην περιμένουν άλλο την κρατική τηλεόραση να προσποιηθεί ότι είναι αντικειμενική και τις διοικήσεις της να θυμηθούν ότι η ΕΡΤ είναι περιουσία του ελληνικού λαού. Πήραν την κατάσταση στα χέρια τους καθώς ξέρουν ότι τίποτα πια δεν είναι αυτονόητο, τίποτα δε χαρίζεται και όλα κατακτούνται με αγώνες. Όπως ο αγώνας για πραγματική ενημέρωση στην υπηρεσία του λαού.

Γιατί κάναμε κατάληψη στη ΝΕΤ

Το κάλεσμα του Συντονιστικού Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων των φοιτητικών συλλόγων παρουσίασε ο Κώστας Προμπονάς, φοιτητής από το Μαθηματικό της Αθήνας. Το Πριν του ζήτησε να περιγράψει τη λογική της εν λόγω κίνησης καθώς και το περιεχόμενο του μηνύματος των αγωνιζόμενων.

 «Η παρέμβαση στο δελτίο της ΝΕΤ αποτελεί απόφαση του τελευταίου πανελλαδικού συντονιστικού συνελεύσεων και καταλήψεων και εντάσσεται σε μια ολόκληρη προσπάθεια που κάνουμε ώστε να σπάσουμε το εμπάργκο που έχουν επιβάλλει τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης απέναντι στον αγώνα μας. Πρόκειται για κάτι πρωτοφανές, όχι απλά δεν υπάρχει προσπάθεια για αντικειμενική ενημέρωση, αλλά ούτε καν το στοιχειώδες, να αναφέρονται οι καταλήψεις, οι πορείες, τα αιτήματά μας. Μονάχα λάσπη και άμεση παρέμβαση στα εσωτερικά των σχολών μέσα από την υπερπροβολή του υποτιθέμενου κινήματος των αγανακτισμένων. Επιδιώξαμε να είναι μια αιφνιδιαστική κίνηση ώστε να μην μπορέσουν οι δυνάμεις καταστολής να μας αποκλείσουν την είσοδο. Δεν ασκήσαμε καμία βία, ούτε καταστρέψαμε τίποτα, ωστόσο αρνηθήκαμε να πιστέψουμε τις ψεύτικες υποσχέσεις των εντεταλμένων της  διοίκησης της κρατικής τηλεόρασης, που διαρκώς μας διαβεβαίωναν ότι αν αποχωρήσουμε το μήνυμα μας θα προβληθεί. Εμείς θέλαμε, και σε ένα βαθμό καταφέραμε, να πούμε ότι δεν είμαστε ούτε μειοψηφία, ούτε συντεχνία. Αποφασίζουμε μαζικά και δημοκρατικά για έναν αγώνα που αφορά ολόκληρη την κοινωνία. Γιατί ούτε εμείς, ούτε τα αδέρφια μας στα σχολεία, ούτε οι γονείς μας αντέχουμε άλλο τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Δεν μπορούμε να ζούμε άλλο έτσι. Γι αυτό και όλοι μαζί πρέπει να βαδίσουμε το δρόμο του ανυποχώρητου αγώνα. Αυτό είναι το χρέος της γενιάς μας και αυτή είναι η υπόσχεση που δίνουμε σαν φοιτητικό κίνημα στον ελληνικό λαό. Μπορεί τελικά να μην παίχτηκε η δήλωσή μας, καθώς οι μάσκες έπεσαν και η κρατική τηλεόραση αποκαλύφτηκε περίτρανα ότι είναι ένα ακόμα εργαλείο κυβερνητικής προπαγάνδας, αλλά νομίζουμε ότι η κίνησή μας ήταν επιτυχημένη και το κάλεσμά μας έφτασε παντού. Θα συνεχίσουμε δυναμικά και ποιος ξέρει, ίσως τέτοιες ενέργειες να χρειάζεται να γίνονται πιο συχνά.»

Να σημειωθεί ότι η κατάληψη της ΝΕΤ ήταν μια μόνο από τις πολύμορφες εξώστρεφες παρεμβάσεις του κινήματος. Στην Θεσσαλονίκη κατά τα διάρκεια της πορείας, που χτυπήθηκε δολοφονικά από τα ΜΑΤ, έγιναν ολιγόλεπτες παρεμβάσεις σε ραδιοφωνικούς σταθμούς. Σε όλη την Ελλάδα γίνονται δράσεις κοινές με εργαζομένους, κοινές κινητοποιήσεις ενάντια στα χαράτσια, κοινές πορείες με μαθητές και εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις σε όλες τις γειτονιές.

Τα παραπάνω είναι από το ρεπορτάζ του ΠΡΙΝ που δημοσιεύτηκε την Κυριακή 2 Οκτώβρη

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: