Πόσο πιθανό είναι ένα «ντόμινο» στην παγκόσμια οικονομία


 Τα πρώτα σημάδια μετάδοσης της ελληνικής κρίσης χρέους σε ολόκληρη την Ευρωζώνη έκαναν την εμφάνισή τους στα τέλη Ιουνίου. Μεσολάβησαν οι πανηγυρισμοί για την επίτευξη της συμφωνίας στήριξης της Ελλάδας από την ΕΕ στις 21 Ιουλίου και ο πρόσκαιρος καθησυχασμός των αγορών, για να επανέλθει έπειτα από μόλις 15 ημέρες η εκ νέου εκτόξευση των αποδόσεων των Ιταλικών και Ισπανικών ομολόγων, αναζωπυρώνοντας τους φόβους για μεταφορά της κρίσης στο σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού η αμερικανική κυβέρνηση απέφυγε στο παραπέντε μια ενδεχόμενη στάση πληρωμών ψηφίζοντας τελικά το σχέδιο για αύξηση του ορίου του χρέους σε επίπεδα που πλησιάζουν αυτά της οικονομικής κατάστασης της μετά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο. Η λύση ωστόσο που δόθηκε και περιλαμβάνει περικοπές-μαμούθ 1 τρισ. δολαρίων τα επόμενα 10 χρόνια, χαρακτηρίζεται από τους περισσότερους αναλυτές ως προσωρινή. Το πρόβλημα του υψηλού χρέους είναι παγκόσμιο και η κατάσταση της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας εξαιρετικά εύθραυστη.

Οπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς και από το διαδραστικό γράφημα με τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, 34 χώρες στον κόσμο οφείλουν η μια στην άλλη τρισεκατομμύρια ευρώ. Η παραμικρή αφορμή είναι ικανή να προκαλέσει ένα παγκοσμίου επιπέδου «ντόμινο». Mια ενδεχόμενη αθέτηση πληρωμών είτε προέλθει από τον πιο αδύναμο κρίκο, είτε από κάποιο μεγαθήριο της παγκόσμιας οικονομίας θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία με απρόβλεπτες συνέπειες.

Περιηγηθείτε στο  διαδραστικό γράφημα

ΠΗΓΗ: http://www.igraphics.gr/interactive/gr-c/domino

Advertisements

One response to “Πόσο πιθανό είναι ένα «ντόμινο» στην παγκόσμια οικονομία

  1. Kosta Psiouris 14/10/2011 στο 12:12 πμ

    Δεν είναι μόνο αυτό, κάθε φορά που χρεοκοπεί κάποια μεγάλη τράπεζα, εταιρία κλπ, σκάνε cds, οπότε το χρέος αυξάνεται γεωμετρικά. Η Dexia για παράδειγμα είχε περισσότερα από 4 τρισ. σε cds για τη χρεοκοπία της Ελλάδας. Όταν το εξωτερικό χρέος της Ελλάδας ακόμα και φουσκωμένο που είναι τώρα είναι λίγο παραπάνω από τα 300 δισ, και μιλάμε για cds μόνο μιας μέτριας τράπεζας, μπορεί να καταλάβει εύκολα κανείς τι γίνεται.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: