Ω ΦΤΩΧΕ ΜΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΗ!


του Γ. Τριανταφυλλόπουλου*

Δραματική μείωση των καθαρών κερδών προ φάρων εμφανίζουν το 2008 οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα στο σύνολα τους, ενώ ζημιές πραγματοποιούνται σε αρκετούς κλάδους γεγονός το οποίο αποδεικνύει τις αρνητικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης που ξεκίνησε και βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία της απασχόλησης τα οποία δείχνουν ότι το 40% περίπου των απασχολουμένων εργάζονται σε ζημιογόνες ή οριακά κερδοφόρες επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, από την ανάλυση 35.000 περίπου ισολογισμών επιχειρήσεων Α Ε και ΕΠΕ έτους χρήσης 2008 από όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, προκύπτει ότι το 38% αυτών των επιχειρήσεων, οι οποίες απασχολούν το 27% των εργαζομένων, παρουσίασαν ζημιές ενώ συνολικά τα καθαρά κέρδη προ φόρων το 2008 είναι μειωμένα σε σχέση με το 2007 κατά περισσότερο από 50%.

Το σύνολο των καθαρών κερδών προ φόρων των 35.000 επιχειρήσεων που εξετάζονται ανήλθε στα 6.652 εκ. ευρώ το 2008, από τα οποία τα 2.134 εκ. ευρώ είναι κέρδη των επιχειρήσεων με το σύστημα των χρηματοπιστωτικών λογαριασμών (τράπεζες και ασφαλιστικές) ενώ τα υπόλοιπα 4.518 εκ. ευρώ πραγματοποιήθηκαν από μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις. Τα ποσά αυτά είναι μειωμένα σε σχέση με το 2007 κατά περισσότερο από 50%

Με αυτό το δραματικό τρόπο παρουσιάζουν οι βιομήχανοι και ο σύνδεσμος τους τη μείωση των κερδών τους μετά το ξέσπασμα της κρίσης. Βγαίνουν με περίσσιο θράσος στην τηλεόραση και στις εφημερίδες και σαν αναξιοπαθούντες κουνάνε το δάχτυλο στους εργαζόμενους νουθετώντας τους και καλώντας τους να κάνουν θυσίες για το καλό τις πατρίδας. Ας δούμε επομένως από λίγο πιο κοντά ποιοι είναι αυτοί οι συμπατριώτες που ενώ δίνουν δουλειά στον κοσμάκη δέχονται την αγνωμοσύνη αλλά και την κρατική επίθεση στα εισοδήματά τους για να συντηρήσει το κράτος ένα δαπανηρό σύστημα παροχών στους εργαζόμενους καταστρέφοντας τις άοκνες προσπάθειες τους για ανάπτυξη. Για να το λένε έτσι θα είναι.Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ  Ω ΦΤΩΧΕ ΜΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΗ

(πηγή: http://eparistera.blogspot.com/)

Advertisements

2 responses to “Ω ΦΤΩΧΕ ΜΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΗ!

 1. Νίκος Βγέθης 14/10/2011 στο 9:06 πμ

  ΟΙ ΛΑΘΟΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

  Ωραίοι οι πίνακες, αλλά δυστυχώς δεν μπορούν να περιγράψουν την ελληνική πραγματικότητα.

  Ως γνωστόν η στατιστική έχει αξία εκεί που ισχύει ο «νόμος των μεγάλων αριθμών». Εάν αυτή η προϋπόθεση δεν ικανοποιείται, τότε η στατιστική λέει «ότι της πεις να πει».

  Επίσης οι Μέσοι Όροι, έχουν νόημα εάν η διασπορά βρίσκεται μέσα σε κάποια όρια..

  Στην Ελλάδα μια χούφτα εταιρείες «μαζεύουν» όλα τα κέρδη.

  Π.χ. για το 2004, βρήκα στα γρήγορα ένα άρθρο στην «Ε» *(http://archive.enet.gr/online/online_text/c=114,dt=06.03.2005,id=10879704), όπου 12 (δώδεκα!!) εταιρείες συγκέντρωσαν το 70% όλων των κερδών των εισηγμένων, εκ των οποίων 6 πρέπει να είναι μεταποιητικές..

  Ας αφαιρέσουμε από τις 6 χιλιάδες μεταποιητικές επιχειρήσεις 6 (μας μένουν 5994) κι από τα κέρδη το 70% κι ας ξανακάνουμε τη στατιστική, να δούμε τι θα μείνει…

  Είναι λάθος η αριστερά να τεκμηριώνει το κοινωνικό της όραμα στο «ηθικό σκέλος» της άνισης κατανομής του πλούτου.

  Το θέμα είναι ότι η συσσώρευση του πλούτου έχει φύγει από το «ηθικό» πλαίσιο κι έχει περάσει στο οικονομικό. Η συσσώρευση του πλούτου, πλέον έχει «φρενάρει» την οικονομική ζωή στο σύνολό της. Η κρίση του καπιταλισμού έχει οδηγήσει -ανάμεσα στα άλλα- και στην πτώση του μέσου ποσοστού κέρδους.

  Εάν οι ντόπιοι καπιταλιστές, καταφέρουν να αποδείξουν ότι έχουν πράγματι εξανεμιστεί τα κέρδη τους, τότε θα πρέπει να τους συμπονέσουμε?

  Άλλωστε, η υπεραξία που παρακρατείται από την κάθε επιχείρηση, ακόμα και την πιο μικρή, δε σημαίνει ότι παραμένει στην τσέπη του εκάστοτε επιχειρηματία.

  Ένα μεγάλο κομμάτι αναδιανέμεται με τον «δίκαιο» τρόπο που γνωρίζουμε δια μέσου του κράτους και καταλήγει μέσα από τα «μεγάλα έργα» στα ντόπια λαμόγια και -το μεγαλύτερο κομμάτι- στα πολυεθνικά τέρατα SIEMENS, ΡΑΥΤΗΕΟΝ, BOEING κ..ο.κ.,.

  Το υπόλοιπο, μέσα από την ίδια τη λειτουργία του καπιταλισμού οδηγείται με «ορθό» τρόπο πάλι στις μεγάλες πολυεθνικές για την αγορά προϊόντων, μηχανημάτων, τεχνολογίας, πρώτων υλών και -τεράστιο κομμάτι- για την αγορά πετρελαίου.

  Ο τεράστιος πλούτος που υπεξαιρούν από την κοινωνία δεν συσσωρεύτεται στη «διπλανη» πόρτα γι αυτό και δεν τον βλέπουμε. Έτσι, πείθουν και τον κόσμο ότι απλά δεν υπάρχει…

 2. Niktak 14/10/2011 στο 10:52 μμ

  Καλό το άρθρο καθώς επίσης και το σχόλιο του προηγούμενου φίλου.
  Εγώ από τη μεριά μου θα ήθελα μόνο να προσθέσω την προσωπική μου εμπειρία από την εργασία μου σε μια μεσαία επιχείρηση κατά τα χρόνια της ευμάριας που καταπιάνεται και το άρθρο . Εταιρεία που τελικά συρικνώθηκε για να φτάσει να υπολειτουργεί πλέον, αν δεν έχει εξαγοραστεί ή κλείσει ( δεν γνωρίζω ακριβώς την τελική της κατάληξη) .
  Ο ιδιοκτήτης όντας ο Γ. Δ΄ντης της , ζούσε μια χλιδάτη ζωή με λιμουζίνες να τον πηγενοφέρνουν άπειρα ταξίδια στο εξωτερικό διακοπές σε πολυτελή ξενοδοχεία γάμους και εκδηλώσεις που τις χρέωνε στην εταιρεία και πολλά άλλα .
  Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της χλίδας το παίρναγε μέσα από τα έξοδα της εταιρείας πληρώνοντας ουσιαστικά ελάχιστα .
  Είναι και αυτό μια παράμετρος της ιστορίας που ακούει στο όνομα »κέρδη μιας επιχείρησης » που εμφανίζονταν όμως ως έξοδα και μπορεί να μην έχει τόσο μεγάλη ίσως σημασία για τους γίγαντες , έχει όμως για τους 5994 στους οποίους αναφέρεται ο προηγούμενος φίλος .
  Τελευταία βέβαια ακούω από διάφορους καλοθελητές πως αυτά τα έξοδα έχουν κοπεί , δεν ΄΄εχω όμως άμεση γνώση για το πόσο αυτό αληθεύει .

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: