Η Ε.Ε, ΤΟ ΕΥΡΩ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ


του Γιώργου Τριανταφυλλόπουλου

Η κρίση που ξέσπασε στην Ελλάδα από το 2009, κρίση γενικευμένη, με αφορμή την κρίση χρέους έφεραν στην επιφάνεια μια σειρά από ζητήματα τα οποία ουδόλως απασχολούσαν την ελληνική κοινωνία πριν την κρίση. Ήταν πλέον φανερό πως μια σειρά από πολιτικές επιλογές των μεταπολιτευτικών χρόνων ήσαν υπεύθυνες για την κατάσταση στην οποία περιήλθε η ελληνική οικονομία και οι εργαζόμενοι. Δύο από τις πλέον σημαντικές επιλογές της ελληνικής αστικής τάξης και των πολιτικών εκπροσώπων της ήταν η ένταξη στην Ε.Ε, τότε ΕΟΚ, και η υιοθέτηση από την Ελλάδα του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, του ευρώ, με την ένταξή της στην ευρωζώνη.

Οι σημαντικότερες μεταβολές που επήλθαν με τις πολιτικές αυτές επιλογές, και που αφορούν την οικονομία και την παραγωγή, είναι η κατάργηση των εισαγωγικών δασμών μεταξύ των κρατών μελών της, τότε, Ε.Ο.Κ, η ελεύθερη διακίνηση αγαθών υπηρεσιών, κεφαλαίων και ανθρώπων, η κοινή αγροτική πολιτική και με την υιοθέτηση του ευρώ η δημιουργία ενιαίας νομισματικής πολιτικής και η απεμπόληση, από τη μεριά των κρατών, της ανεξαρτησίας στην άσκηση νομισματικής πολιτικής. Για αντιστάθμισμα των αρνητικών επιπτώσεων από την απελευθέρωση του εμπορίου στις οικονομίες των λιγότερο αναπτυγμένων χωρών μια σειρά από μεταβιβαστικές πληρωμές είχαν αποφασιστεί και οι οποίες, υποτίθεται, θα είχαν σαν αποτέλεσμα τη σύγκλιση των οικονομιών και θα μείωναν την ανισόμετρη ανάπτυξη.

Μετά από 30 χρόνια ένταξης στην Ε.Ε και 10 χρόνια στην ευρωζώνη πρέπει να προσπαθήσουμε να αποτιμήσουμε τις επιπτώσεις από τις εντάξεις στους παραπάνω οργανισμούς κυρίως στον οικονομικό τομέα. Το κύριο οικονομικό πλεονέκτημα ήσαν οι εισροές από την Ε.Ε στο πλαίσιο της σύγκλισης μέσω των διαφόρων μεταρρυθμίσεων της δημοσιονομικής πολιτικής της Ε.Ε τις διάφορες φάσεις της οποίας βλέπουμε στον επόμενο πίνακα. Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο Η Ε.Ε ΤΟ ΕΥΡΩ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ

πηγή eparistera

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: