Το Ευρώ: Η υιοθέτηση και οι συνέπειες


Mε τo ευρώ το εμπορικό έλλειμμα εκτοξεύτηκε, με αποτέλεσμα την παραπέρα συρρίκνωση της παραγωγής και τη μεταφορά πόρων στο εξωτερικό. Παράλληλα διογκωνόταν το χρέος, δημόσιο και ιδιωτικό.

Το ευρώ. Η Μεγάλη Ιδέα της Ελλάδας του Σημίτη της  δεκαετίας του 1990. Η Μεγάλη Ιδέα των εκσυγχρονιστών εκπροσώπων της παρασιτικής και κομπραδόρικης ελληνικής αστικής τάξης και του νεοφιλελευθερισμού. Η ώρα της Μεγάλης και Ισχυρής Ελλάδας. Μήπως όμως  μια ακόμη Μεγάλη Ιδέα μετατρέπεται σε εφιάλτη; Κι ενώ η συζήτηση για το αν οι Έλληνες εργαζόμενοι και η ελληνική οικονομία ωφελήθηκε από την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ μια σειρά από ενστάσεις αρθρώνονται για την καταστροφή που θα επέλθει από την εγκατάλειψη του ευρώ και η υιοθέτηση εθνικού νομίσματος και κατ΄ επέκταση  και ανεξάρτητης νομισματικής πολιτικής.

 Η λαϊκή αίσθηση ήταν, αρκετά χρόνια τώρα, πως η υιοθέτηση του ευρώ χειροτέρεψε την οικονομική τους θέση. Παρά την παραπάνω διαπίστωση φόβος κυριαρχεί σε μεγάλο μέρος των λαϊκών στρωμάτων. Φόβος και αμηχανία μπροστά στο άγνωστο. Μια όμως και η συζήτηση έχει, εκ των πραγμάτων, ανοίξει ας προσπαθήσουμε να δούμε πως εξελίχθηκαν κάποια θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας και ποιες μεταβολές υπέστησαν μετά την είσοδο στην ΟΝΕ. Τα μεγέθη αυτά συνδέονται άρρηκτα τόσο με το δημοσιονομικό εκτροχιασμό όσο και, φυσικά, με το χρέος της χώρας δημόσιο και ιδιωτικό.  Στην προσπάθεια να ανοίξει η συζήτηση στο θέμα ταμπού του ευρώ  θα αναρτήσω δύο άρθρα. Το πρώτο για τις επιπτώσεις της υιοθέτησης του ευρώ και το δεύτερο από τις επιπτώσεις της εξόδου από την ευρωζώνη. Αρχίζουμε με το πρώτο.

Ολόκληρο το κείμενο του Γιώργου Τριανταφυλλόπουλου εδώ: Το Ευρώ―Μέρος Πρώτο: Η υιοθέτηση και οι συνέπειες

πηγή: eparistera


Σχολιάστε