Οι ‘’Πρυτάνεις με τσαγανό’’ και ο σκοταδισμός του μηδενός


B0DvxETIcAAJKbQΠαναγιώτης Μαυροειδής

Άστραψε και βρόντηξε η ‘’σοβαρή’’ εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ με κύριο πρωτοσέλιδο άρθρο της στις 21/10. Λιτό και ανατριχιαστικά σαφές:

‘’Τα ελληνικά πανεπιστήμια ανήκουν στους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι τα έχουν πληρώσει ακριβά. Οι πρυτανικές αρχές τα διαχειρίζονται για λογαριασμό τους, με την υποχρέωση να προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον. Οι συμμορίες και τα γκρουπούσκουλα, που έκαναν ό,τι ήθελαν λόγω της συναλλαγής τους με κόμματα και φαύλους πανεπιστημιακούς, δεν έχουν θέση στον χώρο του πανεπιστημίου. Επιτέλους, έχουμε πρυτάνεις με τσαγανό και απόλυτο σεβασμό στον θεσμό που εκπροσωπούν και τον νόμο. Μακάρι να είχαμε και πολιτικούς με το ίδιο σθένος’’. (οι υπογραμμίσεις δικές μας)

Ο τσαγανός, κυριολεκτικά, είναι ένα μικρό καβουράκι χρώματος γκριζοπράσινου (κοίτα να δείς…) που συνήθως ζει στις πέτρες στα ρηχά.

Τα λεξικά αναφέρουν για την ετυμολογία της λέξης πως προέρχεται από την τούρκικη λέξη caganoz  ή ίσως από την περσική λέξη changar, που αμφότερες σημαίνουν κάβουρας.

Κάπου μάλιστα επεξηγείται:

‘’τσαγανός < τουρκ. καβούρι: εδώδιμο θαλάσσιο μαλακόστρακο με πεπλατυσμένο κεφαλοθώρακα, δέκα πόδια και δαγκάνες, που περπατά λοξά’’

Προφανώς κατά την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αυτά τα γνωρίσματα ταιριάζουν στον κ. Θεόδωρο Φορτσάκη, πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Επειδή όμως αυτά τα δύσκολα είναι δουλειά του Νίκου Σαραντάκου, θα επιχειρήσουμε να βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα για αυτή τη λαμπρή αξία του Πρύτανη του μεγαλύτερου πανεπιστημίου της χώρας, από άλλα πράγματα.

Λίγο ως πολύ είναι γνωστό ότι τις δύο τελευταίες βδομάδες, κεντρικά κτίρια του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), ζώστηκαν για τα καλά. Αφενός με πάνοπλους αστυνομικούς και αφετέρου από άνδρες ιδιωτικής εταιρείας security που απαγόρευαν την είσοδο ή έκαναν face control -εν είδει σκυλάδικου της Εθνικής Οδού – στους φοιτητές και τους εργαζόμενους του ιδρύματος.

Κατά τον θλιβερό Δημήτρη Τσιόδρα του ΣΚΑΙ, που ως φαίνεται ζήλεψε τη συστημική στράτευση του Πρετεντέρη, όλα αυτά δεν αποτελούν  κατάλυση δημοκρατίας, αλλά μια φυσιολογική απόφαση για να σταματήσει το ‘’μπάτε σκύλοι αλέστε’’.

Το πανεπιστήμιο λοιπόν θα το σώσει ο Πρύτανης και όλοι οι ένστολοι της Αθήνας, δημόσιοι και ιδιωτικοί, από αυτούς που αποτελούν την ψυχή του.

Ας πιάσουμε την ιστορία λίγο πιο πριν.

Έπεσε στην αντίληψή μας το απόσπασμα Πρακτικών της Πανεπιστημιακής Συγκλήτου, της συνεδρίας της 17/6/2014, σε ότι αφορά τη φύλαξη κτιρίων του ΕΚΠΑ.

Σε αυτή την απόφαση της Συγκλήτου περιλαμβάνεται ολόκληρο το πρακτικό αξιολόγησης των οικονομικών προσφορών και της ανάλυσής τους στο πλαίσιο της διαδικασίας Διαπραγμάτευσης για τη φύλαξη των κτηρίων του Ε.Κ.Π.Α.

Πρόεδρος της Επιτροπής για τη διενέργεια Διαπραγμάτευσης, ήταν ο κ. Θ. Φορτσάκης φυσικά.

Διαγωνίστηκαν τρεις εταιρείες για την φύλαξη του ΕΚΠΑ, καταθέτοντας σχεδόν ίδιες οικονομικές προσφορές.

Ας διαβάσουμε λοιπόν:

Η Σύγκλητος αποφασίζει

«… 1. Την απόρριψη των οικονομικών προσφορών των εταιρειών «MONDIALPOL SECURITY A.E.» και «MEGA SPRINT GUARD A.E.» ως απαράδεκτες γιατί είναι χαμηλότερες του ελάχιστου νόμιμου εργατικού κόστους σύμφωνα και με το άρθρο 12, παράγραφο 16 και το άρθρο 16, παράγραφος 12, του Κεφαλαίου Α της πρόσκλησης σε διαπραγμάτευση»

 1. την ανάδειξη της εταιρείας «ISS SECURITY A.E.» ως υποψηφίας αναδόχου – με μοναδική άνω του ελαχίστου νόμιμου εργοδοτικού κόστους οικονομική προσφορά».

Τελικά η Σύγκλητος στηριζόμενη στην πρόταση της υπό τον κ. Φορτσάκη επιτροπής, ‘’δίνει τη δουλειά’’ στην «ISS SECURITY A.E.», με αμοιβή 3,4 εκατομμύρια για δύο χρόνια.

Αυτό σημαίνει ότι το Πανεπιστήμιο θα πληρώνει σχεδόν 5.000 ευρώ τη μέρα για να φυλάγεται από τον εαυτό του. Χώρια οι μισθοί και τα χημικά των αστυνομικών, των ΜΑΤ και των άλλων μονάδων…

Δε θα ασχοληθούμε εδώ με αυτό το σκάνδαλο.

Θα σκαλίσουμε λίγο παραπάνω τα δύο σημεία της απόφασης, για να ανακαλύψουμε το ’’τσαγανό’’ του κ. Φορτσάκη και των ομοίων του.

Ωραία δεν ακούγεται ότι το Πανεπιστήμιο, απέρριψε ως απαράδεκτες κάποιες προσφορές επειδή ήταν ‘’χαμηλότερες του ελάχιστου νόμιμου εργατικού κόστους’’;

Διευκρινίζει η Επιτροπή ότι:

‘’το ελάχιστο νόμιμο ωριαίο κόστος υπολογίστηκε με βασικό μηνιαίο μισθό 510,95€ όπως ορίζεται από την εργατική νομοθεσία για την κατηγορία άγαμου φύλακα κάτω των 25 χρονών με 0 έως 3 χρόνια προϋπηρεσία’’.

Η αφετηρία λοιπόν του λογικού, του νόμιμου και ηθικού για τη Σύγκλητο του ΕΚΠΑ, είναι αυτή η αθλιότητα που δημιούργησαν οι διαδοχικοί νόμοι των μνημονίων που ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Τετρακόσια (400) ευρώ καθαρά το μήνα και τέλος. Το κατώτερο δυνατό σημείο. Αφετηρία της αξιολόγησης των προσφορών και φυσικά των αμοιβών το σημείο μηδέν. Το λέει ο νόμος. Των ομοίων τους βέβαια…

Προσέξτε τώρα.

Η εταιρεία που αποκλείστηκε λόγω ‘’απαράδεκτης προσφοράς’’, κατά την υπό τον κ. Φορτσάκη επιτροπή

‘’υπολείπεται (…) στο διετές απαιτητό διάστημα του ελάχιστου νόμιμου εργατικού κόστους κατά 1.720,95€’’’

Αν λάβουμε υπόψη την αρχική της προσφορά, με ένα μικρό υπολογισμό προκύπτει ότι ήταν κάτω από το σημείο μηδέν κατά ένα ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 0,045%. Και κρίθηκε απαράδεκτη.

Η εταιρεία που ‘’πήρε τη δουλίτσα’’ ήταν πάνω από το σημείο του μηδενός κατά 1.024,01€ σε διετή βάση. Με τον ίδιο υπολογισμό προκύπτει ότι ήταν πάνω από το σημείο μηδέν κατά ένα ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 0,026%! Και κρίθηκε παραδεκτή και νόμιμη.

Να λοιπόν επιτέλους το ‘’τσαγανό’’ των πνευματικών ταγών της πατρίδας:

 • Όρισαν την αξία της εργασίας (μίας θλιβερής κατά τα άλλα υπηρεσίας που θυμίζει φυλακές στο χώρο που κατ’ εξοχήν πρέπει να έχει άρωμα ελευθερίας) στο κατώτερο δυνατό σημείο, στο μηδέν.
 • Μία υπομηδενική τρίχα κάτω από εκεί, η μία προσφορά γινόταν ‘’απαράδεκτη’’.
 • Ένα υπομηδενικό τριχίδιο πάνω από αυτήν έκανε την άλλη προσφορά παραδεκτή και νόμιμη!

Ο διάβολος λένε πως κρύβεται στις λεπτομέρειες. Και τούτο το στριμωξίδι στη ζώνη του μηδενός, δείχνει πως τούτοι εδώ που παριστάνουν τους προστάτες της ασφάλειας του Πανεπιστημίου δεν είναι τίποτα άλλο από θλιβεροί μπακάληδες του τίποτα. 

Ορίζουν με άλλα λόγια το δίκαιο, το παραδεκτό, το ηθικό, το νόμιμο, με ένα μέτρο και μία επιδίωξη που τοποθέτησαν  οι ίδιοι, αλλά αυτό το ίδιο το μέτρο και η επιδίωξη είναι που αποτελούν τον πυρήνα του προβλήματος. Αλλά αυτό δεν απασχολεί αυτούς τους νέας κοπής πανεπιστημιακούς »δασκάλους». Κάτι σαν τους αδέκαστους καταμετρητές των νόμιμων βουρδουλιών στους σκλάβους στην εποχή της δουλείας, όταν το σύστημα είχε αρχίζει να ..εκδημοκρατίζεται και να θέτει κανόνες. Ωραία πράγματα που ακτινοβολεί αυτό το Πανεπιστήμιο που θέλουν!

Όχι, γονυπετείς εραστές του μηδενός και υποτακτικοί του νόμου, δεν έχετε καμία σχέση με το Πανεπιστήμιο. Γνώση σημαίνει κριτική, σημαίνει ελευθερία, σημαίνει υπέρβαση του υπάρχοντος. Και τούτο είναι κοινωνική συλλογική διαδικασία.

Ο δικός σας σκοταδισμός θυμίζει μόνο την γερμανική τελειότητα των κρεματορίων, όπου όλα τα φρικτά πράγματα γίνονταν με σχολαστικότητα, καταγραφή, τυπικότητα και τάξη. Μα φέρνει στο νου και την πνευματική χωροφυλακή που συνιστά ο θρησκευτικός σκοταδισμός, όπου η ακινησία και η επανάληψη αναγορεύονται σε αρετές.

Σχέση με αυτό που πρέπει να είναι ένα Πανεπιστήμιο, έχουν μόνο εκείνα τα εικοσάχρονα αγόρια και κορίτσια, που τάραξαν την ησυχία του Πρύτανη- λες και μπήκαν στην δικηγορική του εταιρεία!- και σήκωσαν το πανό που έγραφε ‘’ψωμί-παιδεία-ελευθερία’’.

Ας γράφει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,για ‘’γκρουμπούσκουλα’’. Ας τους θυμίσει κάποιος μια αποστροφή του πρώην πρύτανη του ΕΜΠ Θ. Ξανθόπουλου ότι ‘’σε ότι αφορά την συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων αναταραχών στα πανεπιστήμια, αφενός, όταν έγιναν, ανακηρύχτηκαν παράνομες πράξεις βίας από μειοψηφίες, αφετέρου, αργότερα, αξιολογήθηκαν ως δίκαιες και τιμήθηκαν από όλους’’.

Όσο για τη λαχτάρα του συντάκτη του κύριου άρθρου της εφημερίδας για ‘’πολιτικούς με το ίδιο σθένος’’, αν είναι τόσο αχάριστος και δεν του φτάνουν οι Σαμαράς και Βενιζέλος, μπορεί να πάει μια βόλτα και να διαλέξει μερικούς στις φυλακές όπου κρατούνται οι φασίστες της Χρυσής Αυγής.

Advertisements

6 responses to “Οι ‘’Πρυτάνεις με τσαγανό’’ και ο σκοταδισμός του μηδενός

 1. Pingback: Οι ‘’Πρυτάνεις με τσαγανό’’ και ο σκοταδισμός του μηδενός… « απέραντο γαλάζιο

 2. Pingback: Παντιέρα αντικαπιταλιστική ενημέρωση – Οι ‘’Πρυτάνεις με τσαγανό’’ και ο σκοταδισμός του μηδενός

 3. ΑΝΩΝΥΜΟΣ 23/10/2014 στο 10:00 μμ

  ΟΥΤΕ ΨΩΜΙ – ΟΥΤΕ ΠΑΙΔΕΙΑ – ΟΥΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

  ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΦΑΣΙΣΤΟ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 4. efip 27/10/2014 στο 2:12 μμ

  κύριε Μαυροειδή,

  σήμερα διάβασα το άρθρο σας στο alfavita «Οι ‘’Πρυτάνεις με τσαγανό’’ και ο σκοταδισμός του μηδενός» και θα ήθελα να εκφράσω και τη δική μου άποψη

  ονομάζομαι Αγγελική Παπαζάχου είναι διοικητικός υπάλληλος του Πανεπιστημίου Αθηνών (Διεύθυνση Κληροδοτημάτων) και ήμουνα μέλος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του εν λόγω διαγωνισμού, μετά από κλήρωση.
  Ως δημόσιος φορέας και σύμφωνα με τους όρους της συγκεκριμένης διακήρυξης η προσφορά θα πρέπει να μην είναι κάτω από το ελάχιστο νόμιμο εργατικό κόστος, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις( Κεφάλαιο Α, άρθρο 12, παράγραφος 15 και 16 και άρθρο 16 παράγραφος 12)
  Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και για ένα 0,001€ κάτω από το όριο αυτό είναι υποχρεωμένη η επιτροπή να εισηγηθεί την απόρριψη της προσφορά.
  Ο ισχυρισμός σας θα μπορούσε να αντιστραφεί.
  αν η Επιτροπή έκανε αποδεχτές τις προσφορές που ήταν κάτω από τα νόμιμα πάλι θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι το έκανε λόγω σκοπιμότητας, εκτός του ότι η επιτροπή και το πανεπιστήμιο θα ήταν νομικά και υπηρεσιακά εκτεθειμένη σε ενστάσεις, προσφυγές και ασφαλιστικά μέτρα που θα προσέφευγε ο κάθε θιγόμενος, με επιπλέον συνέπεια να αναβληθεί ο διαγωνισμός και να καθυστερήσει ακόμη περισσότερο η φύλαξη των κτηρίων.

  Ο νομοθέτης δεν βάζει πλαφόν +- τόσο % στο κατώτερο νόμιμο όριο, λέει κάτω από τα νόμιμα δεν γίνεται δεκτή η προσφορά.

  Επίσης, να σας επισημάνω ότι και οι δύο εταιρείες που απορρίφθηκαν οι προσφορές τους ως μη αποδεκτές δεν κατέφυγαν σε κανένα ένδικο μέσο για να διεκδικήσουν πιθανή δικαίωση, γιατί γνώριζαν ότι δεν είχαν καμία τύχη για να υποστηρίξουν ότι θα μπορούσε να γίνει δεκτή η προσφορά τους γιατί ήταν πολύ λίγο κάτω από τα κατώτερα νόμιμα.

  Νομίζω ότι η ουσία για το θέμα της φύλαξης είναι ότι σκοπίμως στο δημόσιο καταργούνται οι μόνιμοι υπάλληλοι φύλακες και υποχρεώνονται οι δημόσιοι οργανισμοί να προσφεύγουν σε εταιρείες ιδιωτικές με διαγωνισμούς
  Επίσης το πιο σημαντικό είναι να αναδεικνύεται ότι το κόστος φύλαξης από τις ιδιωτικές εταιρείες είναι πολύ μεγαλύτερο από ότι το κόστος αμοιβής των μονίμων υπαλλήλων φυλάκων
  το ίδιο ισχύει και τη καθαριότητα

  Ευχαριστώ που με ακούσατε, προσπάθησα να είμαι όσο πιο σύντομη και περιεκτική μπορούσα (απέφυγα να μπω και σε άλλες επισημάνσεις για να μην κουράσω)

  με εκτίμηση,

  Αγγελική Παπαζάχου

  ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ
  ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
  ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
  ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΩΝ
  ΤΜΗΜΑ Α΄ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ&ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
  Ταχ. Δ/νση : Χρ. Λαδά 6, Αθήνα 10561
  Τηλέφωνο: 210 3689127
  FAX: 210 3689136
  email : aggpapaz@admin.uoa.gr

  • Panagiotis Mavroeidis 27/10/2014 στο 2:19 μμ

   Κυρία Παπαζάχου καλημέρα Ευχαριστώ για τον κόπο που κάνατε να διαβάσετε το άρθρο μου και να το σχολιάσετε. Συμφωνούμε προφανώς στη διαπίστωση σας ότι »η ουσία για το θέμα της φύλαξης είναι ότι σκοπίμως στο δημόσιο καταργούνται οι μόνιμοι υπάλληλοι φύλακες και υποχρεώνονται οι δημόσιοι οργανισμοί να προσφεύγουν σε εταιρείες ιδιωτικές με διαγωνισμούς
   Επίσης το πιο σημαντικό είναι να αναδεικνύεται ότι το κόστος φύλαξης από τις ιδιωτικές εταιρείες είναι πολύ μεγαλύτερο από ότι το κόστος αμοιβής των μονίμων υπαλλήλων φυλάκων. το ίδιο ισχύει και τη καθαριότητα»
   Από εκεί και πέρα παρακαλώ να λάβετε υπόψη ότι δεν κάνω καμία επισήμανση περί του αν αυτό που έγινε είναι νόμιμο ή όχι. Ακριβώς το αντίθετο γράφω, δηλαδή ότι το πανεπιστήμιο εφαρμόζει ένα νόμο, αδιαφορώντας:
   α. για τον ίδιο το νόμο και την αθλιότητα του (περί μισθών κλπ) και
   β. αδιαφορώντας για το σκοπό του έργου, δηλαδή τη μετατροπή του πανεπιστήμιου σε φυλακή
   Αυτά τα πράγματα για μια ιδιωτική εταιρεία θεωρούνται »λογικά». Υποτίθεται ότι το πανεπιστήμιο πρέπει να ακτινοβολεί κάτι διαφορετικό και όχι να δίνει την εικόνα μιας τυπικής και ‘’συμφέρουσας’’ συμπεριφοράς μιας οποιαδήποτε εταιρείας.
   Αλίμονο, αν το ερώτημα στις κοινωνίες ήταν η εφαρμογή των νόμων. Θα είμαστε στη δουλοκτησία ακόμη.
   Παναγιώτης Μαυροειδής

 5. Pingback: Οι ‘’Πρυτάνεις με τσαγανό’’ και ο σκοταδισμός του μηδενός… | ΜΕΤΩΠΟ ΟΧΙ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: