Τα κεφάλια αριστερά και όχι δεξιά. Η παρέλαση της επίσημης σαπίλας και η επέλαση της κοινωνική οργής


Παναγιώτης Μαυροειδής

Διαμαρτυρίες στις παρελάσεις υπήρχαν πάντοτε. Από δυνάμεις της αριστεράς ή άλλα ρεύματα που ήθελαν να αντιπαρατεθούν με μιλιταριστικές και εθνικιστικές παράτες. Αυτοί οι διαμαρτυρόμενοι όμως ήταν πάντα απ’ έξω. Με συνθήματα, με πανό, με αιτήματα. Τώρα κάτι άλλαξε. Η διαμαρτυρία είναι και μέσα στη παρέλαση. Τα κεφάλια αριστερά  και όχι δεξιά. Αλλά και παρελαύνοντες να ενώνονται με τους διαδηλωτές.

 Μαζική, δημόσια, με τυμπανοκρουσίες αποδοκιμασία του επίσημου πολιτικού κόσμου.

 Αυτών που ξεπούλησαν τα τωρινά και αυριανά συμφέροντα των εργαζομένων και της κοινωνίας . Αυτών που έσκυψαν μπροστά στις προσταγές των δανειστών, της ελληνικής και ευρωπαϊκής κεφαλαιοκρατίας. Αυτών που ανέλαβαν το ρόλο των δοσίλογων κυβερνήσεων σε μια οικονομική και πολιτική κατοχή όλων των πτυχών της οικονομικής και κοινωνικής ζωής στη χώρα μας από την ΕΕ και τον υπέρτατο νόμο του καπιταλισμού, το κέρδος.

Η αντιπαράθεση γύρω από το συμβολισμό των σημαιών είναι παλιά. Όμως να που σήμερα, οι ελληνικές σημαίες  παύουν να κυματίζουν στοργικά πάνω από τον ανέμελο και σεβάσμιο  Πρόεδρο Δημοκρατίας,  τους υπουργούς και βουλευτές. Φεύγουν από τα βρώμικα χέρια των φασιστών. Ξεγυμνώνουν έτσι  την υποκρισία της αστικής πολιτικής και των εκπροσώπων τους. Αποκτούν άλλη νοηματοδότηση στην πλατεία Συντάγματος, μαζί με τους αγαναχτισμένους και την οργή τους. Στέλνουν άλλο μήνυμα, όταν κρεμιούνται σε μπαλκόνια ανάποδα.

Φτάνουν αυτές οι δύο εικόνες για να αντιληφθούμε ότι η κοινωνία εξεγείρεται. Η παρέλαση του σάπιου πολιτικού συστήματος παίρνει τέλος. Η επέλαση του δίκιου είναι παρούσα. Η τρομοκρατία, η βία, η μπότα της ΕΕ που στηρίζει τη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, η συναίνεση μεταξύ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, η αφασία μιας νεκρής από ιδέες, αυτοπεποίθηση, επαναστατικό σχέδιο και πάθος  για αγώνα  ηγεσία της κοινοβουλευτικής αριστεράς, μοιάζουν με ανίκητο θωρακισμένο υπερωκεάνιο. Πάντοτε όμως ο απέραντος ωκεανός της κοινωνικής πλειοψηφίας, του 99% που λένε και οι καταληψίες της wallstreet,  θα το αιχμαλωτίζουν, θα το σκουριάζουν, θα το κατατρώγουν και ενίοτε θριαμβευτικά θα το καταποντίζουν αύτανδρο.

Η λαϊκή εξέγερση έρχεται σε άλλη χρονική στιγμή από αυτή που περιμένουμε και έχει  άλλα ρούχα από αυτά που φανταζόμαστε. Εμείς όμως πρέπει να βάλουμε το χέρι μας  για αυτήν, θέτοντας ξεκάθαρα το στόχο για τη πραγματοποίηση της, δουλεύοντας με γνώση, σχέδιο και αυτοπεποίθηση για την έλευση της…

4 responses to “Τα κεφάλια αριστερά και όχι δεξιά. Η παρέλαση της επίσημης σαπίλας και η επέλαση της κοινωνική οργής

  1. Pingback: Τα κεφάλια αριστερά και όχι δεξιά. Η παρέλαση της επίσημης σαπίλας και η επέλαση της κοινωνική οργής « η Λέσχη

  2. Pingback: Τα κεφάλια αριστερά και όχι δεξιά. Η παρέλαση της επίσημης σαπίλας και η επέλαση της κοινωνική οργής « η Λέσχη

  3. καρουσοςδημητρης 29/10/2011 στο 8:15 μμ

    ΜΠΡΑΒΟ ΡΕ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ
    ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΣΟΥ ΧΡΟΝΙΑ
    ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΟΛΑ ΑΛΛΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΓΝΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ
    ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ
    ΚΑΡΟΥΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

  4. Αναστούλης Παύλος 30/10/2011 στο 5:08 μμ

    Παναγιώτη, καλό το άρθρο, αλλά ούτε και συ απαντάς με υλικούς όρους:

    1. ΠΟΙΟΣ θα υλοποιήσει το μεταβατικό πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ; Λέει το ΝΑΡ και σωστά για την συμβολή στην οικοδόμηση των οργάνων/θεσμών του κινήματος. Ομως έμπρακτα τι γίνεται; Σωστή η αντίληψη για τον αντικαπιταλιστικό χαρακτήρα του μετώπου και τη σύνδεσή του με την στρατηγική της εργατικής εξουσίας/δημοκρατίας!

    Πόσο όμως το ΝΑΡ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ συζητούν στο εσωτερικό τους με συγκεκριμένες θέσεις και πράξεις για αυτό; Οχι σε ικανοποιητικό βαθμό σύντροφε. Ούτε το ΝΑΡ ούτε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν συζητούν έμπρακτα και στο βαθμό που χρειάζεται για αυτό. Η κατάσταση αυτή πρεπει να αλλάξει άρδην! Χωρίς βέβαια εγκεφαλικές συλλήψεις, αλλά και χωρίς την σημερινή κατάσταση έλλειψης ουσιαστικής συζήτησης που να καταλήγει σε συγκεκριμένες αποφάσεις και τις ανάλογες κεντρικές πρωτοβουλίες!

    2. ΤΙ λέει το ΝΑΡ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την αναγκαία παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας η οποία θα είναι στο επίκεντρο της εργατικής εξουσίας/δημοκρατίας;; ΚΑΙ πιο απλά: ΠΟΙΑ είναι η έμπρακτη αντίληψη που πάνω της θα πατήσει το ΑΕΜ σχετικά με την παραγωγική βάση της χώρας; Αυτό δεν συζητείται ακόμα καθόλου, στο ΝΑΡ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

    ΚΑι είναι πολύ βασικό, γιατί την πρόταση αυτή που είναι κρίσιμο κομμάτι του συνολικού μεταβατικού προγράμματος πρέπει από σήμερα να την ζυμώνουμε στο κίνημα. Δεν μπορεί να περιμένεις μόνο τον λαό να βγάλει έτσι αόριστα ένα τέτιο πρόγραμμα Παναγιώτη, γιατί απλά ο λόγος ύπαρξης της προτοπορίας είναι να εισηγείται στο κίνημα θέσεις προς συζήτηση, ζύμωση και υιοθέτηση! Αλλιώς δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει προτωπορία!

    3. ΠΟΙΑ κυβέρνηση σε κεντρικό επίπεδο κα ιπατώντας πάνω στος εργατολαϊκούς θεσμούς ως βάση και πυλώνας της, θα υλοποιήσει αυτό το μεταβατικό πρόγραμμα του ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ; Και αυτό δεν συζητείται καν στις ΟΒ του ΝΑΡ και τις ΤΕ/κλαδικές επιτροπές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

    4. ΠΟΙΑ είναι η αντιληψη του ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σχετικά με το μετά; Δλδ σχετικά με το ΠΩΣ οργανώνεται και ΠΟΙΟΣ είναι ο χαρακτήρας (σε αδρές/γενικές γραμμές φυσικά, διότι μόνο γενικά μπορούμε να μιλήσουμε για αυτά) της εργατικής εξουσίας/δημοκρατίας.

    Αυτά τα 4 σημεία/πεδία συγκροτούν το ολοκληρωμένο μεταβατικό πρόγραμμα, πλάϊ στην ήδη σωστή υπάρχουσα λογική των μεταβατικών στόχων πάλης του ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

    Σε αυτά τα 4 σημεία επικεντρώνω την ανεπάρκεια του ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Μια ανεπάρκεια που σαφώς υπολείπεται της ανεπάρκειας του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, είναι όμως εξαιρετικά κρίσιμη! Και πρέπει να αρχίσει να αντιστρέφεται! Για αυτό τον λόγο χρειάζεται να αρχίσει οργανωμένα η συζήτηση μέσα στις ΟΒ του ΝΑΡ, της ΝΚΑ και τις τοπικές/κλαδικές/φοιτητικές επιτροπές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με σχέδιο, ιδέες και σαφείς αντιλήψεις/απαντήσεις σε αυτά τα 4 ζητήματα.

Σχολιάστε